Voor werkgevers, de oplossing voor uw zorg.

Ja werkgevers, ga er maar aanstaan. Het is in deze tijd immers een stuk lastiger dan enkele jaren geleden om aan goede mensen te komen. En dat terwijl je er wel het werk voor hebt. Onlangs hoorde ik zelfs van een ondernemer dat hij ten langen leste maar besloten heeft om zijn bedrijf te stoppen, om die reden. Als dat je gebeurt trek je je spreekwoordelijk toch de haren uit het hoofd?

Het CBS noemt de arbeidsmarkt al gedurende zes kwartalen ‘gespannen’ en die spanning neemt nog toe. Een gespannen arbeidsmarkt betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag. Momenteel zijn er 88 vacatures per 100 werklozen. Kijk wat het CBS daarover zegt.

Lastig voor ondernemers om te begrijpen is dat er blijkbaar altijd een groep werklozen blijft, terwijl er werk zat is.

Dat ik uw zorg begrijp, lost echter uw probleem niet op. Wellicht heeft u wat aan de oplossing die ik u nu zal aanreiken.

 

Uit een ander vaatje tappen

Dat je vakmensen uit Polen of andere landen kunt halen weet u vast ook wel. Ook dat dat extra aandacht van u en uw mensen vraagt. Werken met (buitenlandse) medewerkers is nu eenmaal niet eenvoudig en soms zelfs met alle bijkomende onderwerpen niet leuk ook. Toch vraagt het huidige tijdsgewricht om extra aandacht op dat personele aspect, van u en van uw mensen.

Een vaatje waaruit u wellicht nog niet getapt hebt, is het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen mensen met een ‘rugzakje’ zijn, maar bijvoorbeeld ook statushouders.

Er zijn veel mensen met een ‘rugzakje’ beschikbaar, vaak prima vakmensen en meer dan gemiddeld werkwillig. Natuurlijk bestaan er ook allerhande vooroordelen over mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. Onze ervaring leert dat die nogal eens onterecht te zijn.

 

Wat er nodig is

Om met mensen met wat afstand tot de arbeidsmarkt succesvolle medewerkers te maken is niets anders nodig dan wat u met gewone nieuwe medewerkers ook zou moeten doen: u moet ze goed begeleiden. U en het team waarin ze gaan werken. Dat vraagt tijd en ik weet dat u daarvan geen overvloed heeft.

Daarin kunnen wij u en uw organisatie ondersteunen. Bovendien regelen we dat als professionals graag voor u. Bijvoorbeeld met ons on-boarding programma. Per (kandidaat)werknemer en organisatie zetten we dat op maat in. We begeleiden de nieuwe medewerker, de leidinggevende en zo nodig ook het team, net zo lang tot de plaatsing succesvol is. Dat geeft continuïteit!

Uitproberen of hierover eens van gedachten wisselen? Bel eens met me 06-15063731, of vul het het contactformulier in.

Alex Janssen, Business coach.

About: